Archive for the ‘Cerita Ward’ Category

Mak rempit terlantar…

 

 Terasa boring juga petang itu, saya mundar-mandir disekeliling meja pesakit membelek folder mereka. Dalam otak sebenarnya kosong, nak tengok kes mereka pun sebenarnya nak tidak ada mood pun.  Balek-balek pun sebab takut  staff nurse tengok student UIA ni pemalas pulak.( Astaghfirullah,hipokrit pulak..susahnya nak ikhlas..)

 Ditambah pula melihat tulisan doctor yang kebanyaknnya susah nak faham. Tetapi, mata ini tidak ketinggalan menjeling  kearah  katil seorang pesakit. Nampak masih lagi muda. Mungkin sebaya dengan saya atau senagkatandengannya. Disisinya ada dua orang gadis yang setia menanti. Seorang manis tersenyum melihat para nurse, tetapi seorang lagi masam mencuka. Saya sengaja menghampiri mejanya ,lalu membelek folder kes pesakit itu. Pesakit lelaki itu terlantar dengan keadaan kaki kanannya yang terdedah. Ada kesan goresan yang besar. Saya dah dapat agak, tentu lelaki ini terlibat dalam kemalangan. Ditambah pula folder kesnya yang berwarna merah.

                Dia tersenyum-senyum apabila saya melihat foldernya. Pantas tangan saya melihat historynya. Terkejut juga lihat umurnya baru 17 tahun(Muda lagi dari saya..) Terlibat dengan kemalangan kerana di bawah pengaruh alcohol. Saya menghela nafas panjang. Saya mengangkat muka melihatnya. Dia masih lagi tersenyum lagi membariskan gigi kerangnya.

                “Kak , berapa tahun lagi belajar? Akak jadi doctor eh?”.Modal dia memancing.Saya tersenyum kelat.(bagaimana agaknya ya..tersenyum kelat??).Memang sudah menjadi kebiasaan dengan soalan sebegitu memandangkan baju kami sedikit berbeza dengan baju nurse KKM. Ramai juga yang menyangka kami ini doctor pelatih. Tak kurang juga yang menyangka kami ni students Petronas memandangkan seluar kami sama warna dengan warna pertronas.Tapi kami tak kisah pun.

                “Lambat lagi. Akak bukan doctor, akak nurse.”Simple sahaja jawapan. Nanti melalak jauh pula.

                “Tu siapa? Adik?”Saya cuba melihat dia dari sudut lain.

                “Yang tu adik saya.. Ni makwe saya.” Tangannya menunding kearah adiknya yang berada dihujung katil sebelah. Adiknya senyum kepada saya. Saya balas.Manakala perempuan yang di dakwanya itu kekasih hanya diam seakan mengiakan kenyataan lelaki itu.Memang dia masam mencuka. Tercuit juga hati saya melihat dia.. entahlah.. begitu setia untuk seorang lelaki yang masih lagi belum bergelar suami..

                “Kak, dia ni.. tak berapa elok mood.. nak datang bulan kot?”Tergelak-gelak dia. Saya hanya tersenyum dan seraya itu perempuan itu pantas mencubitnya. Dia ketawa lagi. Saya terdiam. Mesra sekali. Menjaga seorang lelaki bagaikan suami sendiri. Pedih juga hati ini melihat. Entah lah.. mungkin sayu pun ada… apa lah agaknya, jika semua remaja sebegini. Mana perginya nilai agama? Mana norma kehidupan ketimuran? Mana ibubapa mereka? Mana didikan mereka?  Soalan yang tiada jawapan.

                Dalam masa yang sama, hatiku bergetar. Macam mana nak dakwah ni? Takkan tengok sahaja.. Mahu saja saya pergi dekat dan Tanya.. “Dik tak takut api neraka ke? Dok pegang-pegang macam tu..” Tapi.. tak buat pun.. Macam -macam perasaan yang berperang dalam hati ini. Macam-macam konsikuensi yang di jangka. Takut kena herdik la… Ya Allah.. tak da kekuatan lagi ni.

                Hari itu, rasa sedih sangat sebab tak mampu nak dakwah adik tu. Tetapi, siapa yang patut dipersalahkan? Mereka sendiri? Ibubapa mereka? Kerajaa? Atau saya sebab tak buat dakwah? Kalua semua orang buat dakwah.. kalau semua orang ambil peduli, takkan ada lagi generasi seperti ini. Tapi, bila semua itu akan terjadi?

Advertisements

Makcik sakit..

Cerita 5

 Entah kenapa hari saya semangat sangat nak pergi kerja. Walaupun study or preparataion tak buat pun. Tak apa semangat dulu barau usaha ( ha..pandai la..). Macam biasa, hari itu, di ward 7 B. Ward medical female. Nak tahu tak ,benda yang paling saya tak suka buat adalah observation, bedpen dan seangkatan dengannya. Kalau ada staff nurse yang suruh saya buat, kalau saya mampu lari..saya akan cari alas an. Tapi, kalau dah tak boleh ..terpaksalah saya buat juga.

Mesti pelikkan kenapa saya tidak suka ambil observation. Salah satunya sebab kena pakai stethoscope..Saya tidak selesa apabila kena sumbat dalam tudung. Silap-silap Nampak rambut. Paling syaa tidak suka. Seksi.Tapi, apa boleh buat…kena buat juga.

Hari itu, saya mundar mandir satu ward, macam tak ada keje..Walau pada hakikatnya  kerja banyak.Tapi saya tidak tahu nak buat. So,berjalanlah… dari hujung ward ke hujung ward lain ..jadi mandur. Silap-silap tolong staff nurse tarik katil-tolak katil..Tu la.. kerja  kami yang masih kurang ilmu di dada ni. Tapi ada bestnya buat kerja itu. Memang best kalau kita enjoy, even di mata orang lain benda itu tidak best mana pun.

 Tiba-tiba kakak staff nurse panggil saya yang duk rancak berbual dengan seorang mak cik selaku patient dalam ward tu. Saya mengekori nurse tu…

“Dik awak teman saya gi tolak katil ni… tu pakcik tu  nak naik katil tu.Mabil selipar dia letak katil dia. Nnati hilang pulak…” Arahan dari kakakstaff nurse ti bertubi-tubi. Dan saya adalah seorag yang patuh.. maka dengan semangatnya mengikut setiap arahan. Lagipun, kakak tu pandai ambil hati…suruh tidak ada la suruh dengan dengan nada yang garang macam sesetengah nurse..tapi dengansenyuman dan kasih saying sebagai seorang senior.. Baru betul…

“Pak cik naik cepat.” Arah saya pada pak cik tu supaya naik katil, memandangkan dia boleh bergerak dna berjalan. Pak cik tu senyum pada saya yang tak comel ni…Saya senyum balik. Hehe…(apa maksudnya??..ntah!!)

Sesampainya,di unit hemodialysis, kami masuk ke dlaam bilik neurologi. Belum lagi kami tolak pintu, tiba-tiba doctor keluar dan tolong tarik pintu tu.. Dia senyum kat saya lagi..Saya agak peli, kenapa semua orang yang saya jumpa hari ini adalah orang-orang manis dan ikhlas belaka?? Pelik… Tapi, tanpa menunujukkan muka pelik saya senyum balik dekat doctor  itu. (Jangan salah faham,dia dah tua.. sebaya dengan pak cik saya kot).

“Dik tolong kakak tu change katil….” Arah doctor tadi. Saya yang menurut perintah dengan pantasnya masukke bilik dan meolog seorang mak cik yang juga dari ward saya. Dia menagis…saya pelik.. kenapa???

Tanpa bertanya, saya tolak sahaja kerusi roda itu dan parking di kerusi luar ayng tidak ada orang. Saya tunggu staff nurse ambil laporan, sementar pakcik itu pula yang masuk buat procedure.

Dengan berani saya pegang kerusi sisi mak cik.

“Mak cik kenapa nangis??”Tanya saya. Dia masih lagi nangis. Pantas sahaja dia mengelap air matanya dengan tuala yang berada ditengkok. Saya lihat kedua belah tengkoknya seolah ditebuk dan dibuat procedure tertentu.. saya dapat mengagak kenapa mak cik itu menagis. Dia sakit…

“Mak cik, sabar banyak-banyak ye…”

“Mek ..mek tidak tahu…sakit…sakit…lama dah makcik sakit…” Air matanya lajumengalir…saya terharu (ish kan saya pulak yang menagisnya..jangan-jangan,  nurse mesti kuat). Staff nurse berada di kaunter melihat lakonan kami.

“Makcik, kuat…sabar mak cik..” Dia menyamput dari kaunter.

“Mak cik, ingat Allah banyak-banyak.. Allah saying ma cik ni. Mak cik beruntung kerana Allah uji mak cik dengan kesakitan. Sebab dengan sakitnya dosa-dosa mak cik terhapus. Sedangkan orang sihat macam saya ni terus lalai dari Dia… Makcik sabar ye…Ramai lagi orang lain yang lebih sakit dari mak cik..sabar ye ak cik” Nasihat saya. Staff nurse tengok pada saya. (salah ke ayat-ayat saya tadi??). Makcik itu pantas mengesat air matanya smabil mulutnya beristighfar. Dia sedar,… tapi mungkin kesakitan yang menyebabkan dial alai seketika.